image

TALEP ETMEYENE PRİM YOK

İşsizlik ödeneğinden yararlanmakta olan kişiler 90 gün içinde yeni bir işe girip en az 12 ay süreyle çalışırlarsa işsiz kaldıkları günlere ait sosyal güvenlik primlerinin işçi ve işveren payı işsizlik fonundan ücretlendiriliyor. Prim ödemeleri, işçinin kazancına bakılmaksızın asgari ücret üzerinden karşılanıyor.
Buna bağlı olarak , şu an uygulanmakta olan asgari ücret üzerinden günlük 49 lira tutarındaki işçi ve işveren primi işsizlik fonundan karşılanıyor.İşsizlik süresi 90 gün olan bir işçi için fondan toplam 4 bin 428 liraya kadar prim ödemesi gerçekleştiriliyor.Prim ödenen süreler, işçinin prim günlerine ekleniyor ve emeklilik hesabında dikkate alınıyor.
uygulanmaya başlandığından çok bilinmeyen bu haktan yararlanabilmek için işsizlik maaşı almakta iken 90 gün içinde özel sektöre ait bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başlanması ve en az 12 ay çalışmaya devam edilmesi gerekiyor.
On iki aylık kesintisiz çalışmanın ardından Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) talepte bulunanların sigorta primleri fondan sağlanıyor. İşçinin yazılı talepte bulunmaması halinde ise prim ödemesi yapılmıyor.
Kesintisiz çalışma şartının aynı işyerinde sağlanması zorunluğu bulunmuyor.
Ara vermeden yeni işe başlamak koşuluyla farklı özel sektör işyerlerinde yapılan çalışmalar da geçerli sayılıyor.
İşsizlik ödeneğinin süresi, 6 ay ile 10 ay arasında değişiklik gösterebiliyor . Bir işçi söz konusu prim hakkından, aynı işsizlik ödeneği süresi içinde bir defa faydanabiliyor .
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ SÜRELERİNE BORÇLANMA HAKKI
2020 yılında yapılan düzenleme, işsizlik maaşı alırken üç ay içinde işe girenlerin sorunlarını çözüyor. 6 aydan 10 aya kadar değişen süreyle işsizlik ödeneği aldıkları takdirde bir işe girememiş kişilerin sorunlarını çözmüyor.
11. Kalkınma Planı sosyal güvenlik özel ihtisas komisyonu, işsizlik ödeneği alınan dönem için geriye dönük borçlanma hakkı tanınarak sigortalıların emekli aylıklarını artırabilme ve emekli olmak için prim eksiklerini tamamlama imkânı getirilmesini önerdi. Komisyonun bu önerisi henüz hayata geçirilemedi.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading