image

Yabancı Parada Zorunlu Karşılık Oranları Artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yurtdışı bankalar ve kıymetli maden depo hesapları hariç mevduat ve katılım fonları ve müstakrizlerin fonları için zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkânı azami oranı ise yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarını arttırdı.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre;

Mevduat ve Katılım Fonu (Yurt dışı bankalar  mevduatı/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesapları hariç) için   vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar  vadeli için yüzde 19’dan yüzde 21’e, 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli için yüzde 13’ten yüzde 15’e, Müstakrizlerin Fonlar için yüzde 19’dan yüzde 21’e yükseltildi.

Kıymetli Maden Depo Hesapları için vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli oran yüzde 22, 1 yıl ve 1  yıldan uzun vadeli için yüzde 18, Diğer Yükümlülükler (Yurt dışı bankalar  mevduatı/katılım fonu dâhil) 1 yıla kadar  (1 yıl dâhil) vadeli    yüzde 21, 2 yıla kadar  (2 yıl dâhil) vadeli yüzde 16, 3 yıla kadar  (3 yıl dâhil)  vadeli 11, 5 yıla kadar  (5 yıl dâhil) vadeli yüzde 7 ve 5 yıldan uzun  vadeli yüzde 5 olarak uygulanan oranlar aynı kaldı.

Türk lirası yükümlülükler için tesis edilecek Türk lirası zorunlu  karşılık tutarı hesaplamasında ABD doları ve/veya euro cinsinden, yüzde 0-20 olan imkân dilimleri yüzde 0-0 olarak değiştirilirken, katsayı 1,0 olarak kaldı.

Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi  imkânına ilişkin 17 Eylül 2021 yükümlülük tarihine kadar geçici  uygulama yüzde 10 olarak uygulanacak. Katsayı 1,0 olacak.

Karar 19 Temmuz tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Zorunlu Karşılık Veya Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?

Zorunlu Karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dâhilinde toplanır.

Kaynak: Resmi Gazete

Abdullah KALIN/Ekonomist

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading