image

Meslek Liselerinin Ekonomiye Katkısı

Meslek liseleri son 8 ayda ekonomiye 217 Milyon TL. katkı sağladı. En çok meslek liseleri katkı sağlayan illerin başında ise Ankara 25 milyon TL. Antalya 13 milyon TL. ve İstanbul 17 milyon TL ile illerin başında geldi.

Batman Meslek Lisesi 5,5 milyon TL. Ankara Altındağ Siteler M.L 4.8 Milyon TL., Samsun Atakum T.M.L 4.5 milyon TL. Ve Çanakkale T.M.L ise 3,6 milyon ile ekonomiye katkı sağladı. Ayrıca meslek liselerinin konaklama-seyahat 59 milyon TL. mobilya ve iç mekan tasarımı 32 milyon TL. ve yiyecek-içecek ise 28 milyon TL. ile ekonomiye katkı sağladığı da belirtildi. Bu veriler 2018 yılına ait. 2019 yılında bu katkı oranlarının artması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı verimliliği artırmak için yeni hedefler belirleyerek çalışmalarına başladı.

Mesleklerle ilgili kalifiye işçi arayan işverenler, büyük oranda meslek lisesi mezunlarına yöneliyor. İşi okulundan öğrenen kişilerin iş bulma şansı, normal eğitim veren liselere oranla daha da yüksek durumda.

Meslek Lisesi Nedir?

Meslek liseleri gençlerin bir meslek sahibi olmak ve meslek bilgilerini aşılamak amacıyla kurulan, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı, mezun olun gençlerin teknisyen olarak istihdam edildikleri eğitim kurumlarıdır. İş aradıklarında çok kolay iş bulabilirler.

Bu eğitim kurumlarından mezun olan gençler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavlarına girebilecekleri gibi, sınavsız olarak meslek yüksekokullarına girebilme hakkına da sahip olmaktadır.

Meslek liseleri pek çok alanda gençlere eğitim vermektedir. Bireyleri iş yaşamına hazırlamak ve onlara geleceklerinin şekillenmesinde destek olunmaktadır.

Meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, diğer liselerdeki gibi tüm genel kültür derslerini alırlar. Ancak ağırlık olarak meslek okudukları bölümlere dair mesleki dersleri görmektedirler. Öğrencilere eğitimleri uygulamalı olarak verilmektedir.

Lisans yerleştirme sınavı neticesinde öğrencilerin, YÖK tarafından belirlenen alanların devamı olan yüksek öğretim programlarını tercihleri durumunda LYS puan hesapları yapılırken de ek puan verilmektedir.

Yüksek öğretime devam edemeyenler ise daha kolay iş bulabilmektedir. Ayrıca 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan öğrencilere Ustalık belgesi yetki ve sorumluluklarıyla İş Yeri Açma Belgesi verilmektedir.

Meslek liselerinin, normal eğitim veren liselere oranla daha çok avantajı bulunmaktadır. Mezun oldukları bölümün tüm gereklerini yarına getirebilen öğrenciler, meslek değiştirmek istediklerinde yeni mesleklerine kolayca uyum sağlayabilirler. Ayrıca kendi işyerlerini kurup çalıştırma imkânına da sahip olurlar. Devletin kredi imkânlarından da kolaylıkla yararlanabilirler.

Meslek Liselerinden Hangi Bölümlerde Eğitim Verilir?

Meslek liselerinde sağlıktan bilişime, el sanatlarından gemiciliğe kadar pek çok alanda eğitim verilmektedir. Mezun öğrenci sayısı arttığında, ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla açılan pek çok işyeri bulunmaktadır. Bu okullardan mezun olanlar, başarılı çalışmalarına devam etmektedir.

  • Sağlık hizmeti olarak: Acil sağlık hizmetlerinin Acil Tıp teknisyenliği
  • Anestezi ve Reanimasyon bölümü Anestezi teknisyenliği
  • Çevre sağlığı bölümü çevre sağlığı teknisyenliği
  • Biyomedikal cihaz teknolojilerinin; yaşam destek ve tedavi cihazları, tıbbi görüntüleme sistemleri, tıbbi laboratuar ve hasta dışı uygulama cihazları, fizyolojik sinyal izleme teşhis ve kayıt cihazları bölümleri
  • Diş protez teknisyenliği, Hemşirelik, kuyumculuk teknolojisi bölümünde takı imalatı, laboratuar hizmetleri alanında tarım laboratuarı
  • Ayrıca Adalet bölümü; Zabıt kâtipliği, infaz ve koruma bölümleri, Aile ve tüketici bilimleri; çevre hizmetleri, ev ve kurum hizmetleri, sosyal destek hizmetleri ve tüketici hizmetleri bölümleri
  • Bahçecilik; çiçek düzenleme, iç mekân bitkileri, kesme çiçek, dış mekân bitkileri Peyzaj, meyve yetiştirme ve sebze yetiştirme bölümleri, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi
  • Bilişim teknolojileri; Ağ işletmenliği, veri tabanı, programcılığı, bilgisayar teknik servisi ve web programcılığı bölümleri
  • Büro yönetimi; hukuk sekreterliği, ticaret sekreterliği ve yönetici sekreterliği bölümleri
  • Denizcilik bölümü; balıkçı gemisi kaptanlığı, gemi elektroniği ve haberleşme, gemi otomasyonu,  makine zabitliği, yat kaptanlığı, su ürünleri üretimi, gemi yönetimi
  • Çocuk gelişimi ve eğitimi; Özel eğitim, erken çocukluk eğitimi
  • Ayrıca eğlence hizmetleri, El Sanatları teknolojisi, elektrik-elektronik teknolojisi
  • Gazetecilik, gemi yapımı alanı, gıda teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, grafik ve fotoğraf, güzellik ve saç bakım hizmetleri, halkla ilişkiler ve organizasyon hizmetleri, harita-tapu-kadastro alanı eğitimleri verilmektedir
  • Hasta ve yaşlı hizmetleri, hayvan sağlığı alanı, inşaat teknolojisi, itfaiyecilik ve yangın güvenliği, kimya teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, makine teknolojisi, matbaa teknolojisi gibi pek çok alanda eğitim verilmektedir.

İSTİHDAM YARATMAK

Meslek lisesi mezunları, aldıkları eğitim sayesinde iş gücü istihdamında en çok tercih edilen kişilerdir. Vasıfsız eleman yetiştirmek için vakit kaybetmek istemeyen işverenler, büyük ölçüde meslek lisesi mezunlarını tercih etmektedir.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading