image

Koronavirüs Zamanında İşletmelerin İletişimde Kalma Kaynakları

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 yani Koronavirüs, hem ülkemizde hem de tüm dünyada, insan sağlığını ve ekonomiyi zorlarken, işletmelerin iletişimde kalma kaynaklarında da aksamalara yol açmaktadır.

Özellikle küçük işletmelerde durum daha da vahim. Pek çok işletme kapatılmak zorunda kaldı. Salgının daha çok yayılmaması için, ülke ve dünya genelinde çok sıkı tedbirler uygulanmaya başlandı. Kimi işletme siparişlerini kargo ile göndermeye başladı ve paket servisler yoğunluk kazandı.

Türkiye, Covid–19 ile mücadelede en etkili önlemler alan ülkelerin başında geliyor. Koronavirüsün Çin’de ortaya çıkması ve İran’a kadar gelmesiyle birlikte, Türkiye sınırlarını kapatarak gerekli önlemlerini almaya başladı. Yurtdışı uçuşlar sınırlandırıldı. Tedbirlerin alınması suretiyle ithalat ve ihracat işlerine sınırlandırma getirerek devam edildi.

Zonguldak ili de dâhil edilerek 30 büyük şehre giriş çıkışlar belli bir süre durduruldu. Sınırlar kapatılarak illerde karantina ilan edildi. Haliyle bu illerde faaliyet gösteren işletmeler de zor günler geçirmeye başladı. Peki, işletmeler, pandemi sürecinde müşterileri, çalışanları ve tedarikçileriyle nasıl iletişimde kalmalı?

Covid-19 ve İşletmelerin İletişimde Kalma Süreçleri

Koronavirüs, Çin’de ortaya çıktı ama tüm dünyaya yayılma hızına bakındığında, tam bir küresel kriz haline geldi. Pandemi, dünya çapında kargaşaya yol açarken, eşi görülmemiş bir toplumsal ve ekonomik kargaşaya da neden oldu.

Covid–19, ekonomik açıdan bakıldığında en büyük zararı küçük işletmelere verdi. 140 binden fazla işletme faaliyetlerini geçici ya da süreli olarak durdurdu. Bu durumlar, hem çalışanların güvenliği hem de iş sürekliliği için daha önce hiç olmadığı gibi uzaktan çalışma sistemini de getirdi.

Küresel teknoloji devleri Google, Twitter ve Microsoft, çalışanlarının uzaktan çalışmasını istedi ya da tavsiye etti. Bu sistemi dünya çapında pek çok işletme kendisine örnek alarak, personelinin evden çalışmasını teşvik etti. İşletmeler, bu zor zamanları çalışanların ve müşterilerin sorunsuz atlatmaları için ellerinden geleni yapmakta.

Gelişmeler Hakkında Bilgi Sahibi Olmak 

Covid–19 ile ilgili gelişmeler, Dünya Sağlık Örgütü resmi sitesinde ve Sağlık Bakanlığının açmış olduğu Koronavirüs Takip Sitesinde düzenli olarak yayınlanmaktadır. Son gelişmelerden haberdar olmak ve işinizle ilgili sağlıklı karar verebilmek için bu sayfaları takip etmenizde yarar var.

Ayrıca verdiğiniz hizmet ya da ürettiğiniz ürünle ilgili değişikliklerin de müşteriye bildirilmesi gereklidir.

Çevrimiçi Etkinlikler 

Koronavirüsten önce bir etkinlik planladınız ancak, salgın yüzünden tüm etkinliklerinizi iptal etmek zorunda kaldınız. Bu etkinlikleri sosyal medya üzerinden, kendi web sayfanız üzerinden ve telekonferans aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Bu sayede, hem müşterilerinizle ve varsa yurt dışı ortaklarınızla iletişiminiz kesilmeyecek, hem de işleriniz aksamayacaktır. Telekonferans sistemini eğer şubesel çalışıyorsanız, şube müdürleriniz ve diğer yetkili çalışanlarınız için de uygulayabilirsiniz.

Müşterilerle İletişimde Kalma

Covid–19 kapsamında alınan tedbirlerde, virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla pek çok önlem alınmaya başladı. Belki yüz yüze iletişim ve satışlar durdu, ama işini bilen ve pandemi sonrası kendini güvenceye almak isteyen işletmeler, müşterileri ile iletişimini kesmiyor.

Özellikle, Google Benim İşletmem kaydı oluşturan firmalar ve işletmeler, çalışma saatlerinde yaptıkları değişiklikleri sisteme kayıt etti. Web sitelerinde bulunan saatler ve günler kısmında da güncellemelerini yaptı.

Eğer işletmenizin ya da şirketinizin, müşterileriniz ile olan iletişimini kopartmak istemiyorsanız, yapmanız gereken teknolojiyi kullanarak, müşterilerinizi bilgilendirmek olmalıdır. Böylece hala işinizde aktif olduğunuzu ve müşterinize olan sadakatinizi koruduğunuzu göreceklerdir.

Müşterileriniz, bu süreç içerisinde bazı bilgilere ihtiyaç duyacaklardır. Bu zorlu dönemde ihtiyaç duyulan bilgiye erişememek, müşterinin ilgisinin azalmasına neden olur. Çalışanlarınızın sağlıkla ilgili tedbirlerini alarak, gerekirse evden yönlendirerek, müşteri ilişkilerini en üst düzeyde tutmaya özen gösterilmelidir. Ya da otomatik e-posta yanıtı ayarlayabilirsiniz. Ancak müşteri muhatap olabileceği gerçek bir kişiyle görüşmeyi isteyecektir.

Bu süreçte bir önemli nokta da, müşterinin acil ihtiyaçlarının olduğu ürünleri, hızlı bir şekilde kendilerine ulaştırılmasıdır. Bunun için talep edilen ürünü en hızlı şekilde, güvenli kargo hizmeti ile müşteriye ulaştırmanız da, salgın sonrası da satışlarınızın artmasına neden olur. Çünkü müşteri zor zamanlarında yanında hissettikleri şirket ya da işletmelerden alışveriş yapmaya devam edecektir.

Çalışanlarla İletişim Kurma 

Hangi şartlarda olursa olsun, işletmenin ya da şirketlerin müşterilerle, tedarikçilerle ve çalışanlarıyla iletişimde olması çok önemlidir. Bunun için, bu kişilerin iletişim bilgilerinin tüm cihazlardan erişilebilmesi için internet ortamında saklanması gerekmektedir.

Eğer şirketinizin birden fazla şubesi varsa, şube yöneticileri ile sürekli iletişimde kalarak, salgınla ilgili, şube ve çalışanlar düzeyinde gerekli tedbirlerin alınması için yetki vermelisiniz. Bu yetkiler sayesinde şube yöneticileri, şubenin temizlik ve hijyeni, çalışanların ve müşterilerin sağlığını korumak amacıyla gerekli tedbirleri alacaktır.

İş planı hazırlamak bu devrede de çok önemlidir. Bir iş süreklilik planı hazırlayarak, çalışanlarınızın evlerinden erişebilecekleri e-mail aracılığıyla ya da whatsapp aracılığıyla çalışanlarınızla paylaşmalısınız.

Sosyal Medya Üzerinden Etkileşimde Bulunmak 

Günümüzde sosyal medya, çok geniş kitlelere ulaşmanın en etkili yolu. Bunu iyi bilen işletmeler, sosyal medyada her durumda faaliyetlerini sürdürebiliyor. Salgın zamanlarında da müşterilerle, çalışanlarla ve tedarikçilerle iletişimde kalmak için sosyal medya kullanılmalıdır.

Sosyal medya ayrıca, şirketle aynı sektörde faaliyet gösteren diğer işletmelerle iletişimde kalabilmek için de büyük önem arz ediyor. Bu yüzden özellikle facebook, Türkiye için bir Covid–19 planı hazırlayarak, sisteme dâhil etti.

Uzaktan Çalışma 

Salgın ilk ortaya çıktığı andan itibaren işletmeler ve şirketler, gereken tedbirler kapsamında, evden çalışmaya müsait elemanlarını, evden çalışmaya yönlendirdi. Bunun mümkün olmadığı zamanlarda gereken sağlık tedbirleri alındı.

Uzaktan çalışma sistemine geçildiğinde işletmeler, personeline gerekli teknik desteği de vererek çalışmalarını sağlamaktadır. Virüs dinamik bir yapıya sahip olduğundan, yayılma hızlı çok süratlidir. Bir kişinin birçok kişiye virüs bulaştıracağını düşünürsek, evden çalışma sisteminin ya da vardiyalı çalışma sisteminin özendirilmesi gerekmektedir. İş günü sonunda, kişi bilgisayarı eve götürebilir, acil maillerini yollayabilir, önemli bilgilere evden ulaşabilir ve diğer iş arkadaşlarıyla iletişimde kalabilir.

Yine çalışanlar aracılığı ile ortak çalışmalar da yürütülmektedir. Görüntülü görüşme ve konferans araması yapılabilir, Whattsap grubu kurulabilir ve özel bir haberleşme sistemi kurularak sohbet odası oluşturulup, çalışan ile daima iletişimde kalınabilir.

Chromebook kullanmak, şirket kaynaklarına evden çalışırken ulaşmak için kullanılmaktadır. Google Drive, aracılığı ile önemli belgeler, bir bulut istemine yüklendiğinde, her yerden ulaşma imkânına sahip olunmaktadır,

Reklâm ve Kampanyalar 

Salgın zamanı, şirketinizin sadık müşterileri, sizin işletmenizin açık olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Bunun için web sitenizde; işletmenizin açık olup olmadığı, satış yapıp yapmadığınız, kargolarda sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı gibi durumları öğrenmek isteyecektir. Bunun anlaşılması için reklâmlarınızı düzenlemeniz gereklidir.

Eğer ürünlerinizin stok ya da tedarik sıkıntısı varsa, talep artışından olumsuz etkilenmemek için satış ve kampanyaları durdurmanız gerekebilir.

Anket Yapmak ve Hediye Çekilişi 

Anket yapmak ya da küçük hediyelerle müşterileri ödüllendirmek de, iletişimde kalmanın kaynaklarındandır. Ara sıra küçük anketler düzenlemek, hem müşterinin sizin işletmenize olan ilgisinin kaybolmamasına, hem de ürün geliştirme stratejinize kaynak sağlayacaktır.

Her müşterinin yaşadıkları durumlar karşısında ürünlere duydukları talep artar ya da azalır. Bu sebeple, küçük anketler düzenleyerek ilgiyi sağlam tutmalısınız.

Sosyal medya hesaplarınızdan ya da web sayfanızdan yapacağınız hediye çekişleri de, müşteri ile iletişimde kalmanıza olanak sağlar. Ürettiğiniz ürünlerden oluşacak küçük hediye sepetleri için yapacağınız çekilişlere katılım sağlanırken, daha başka kişilerin de, bu salgın döneminde müşteriniz olmasını sağlayabilirsiniz.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading