image

Koronavirüs Sendromu Nedir? İşyerlerinde Nasıl Önüne Geçilir?

Kendi; gözle görülmeyecek kadar küçük olsa da, dünya çapında çok büyük bir etki ve tahribat yarattı Koronavirüs. Ekonomileri etkiledi. Ülkeler arasında iş ilişkileri durma noktasına geldi, seyahatler ertelendi ve insanlar işsiz kaldı. Ayrıca bir de Koronavirüs sendromu ortaya çıktı. Koronavirüs, insanların hastalanmasına ve ölümüne yol açtı. Hem fiziksel, hem de ruhsal açıdan insanları çok olumsuz etkiledi.

İnsanlar yaşadıkları özgür hayattan soyutlandı. Evlerinde kalmak zorunda kaldılar. Özgürlükler büyük ölçüde kısıtlandı. Alışkanlıklar değişti. Ofis ortamında çalışanlar, evlerinden çalışmaya yönlendirildiler. İşsiz kalanlar yeni iş bulamıyor. İşi olanlar da işlerini koruma peşinde.

Koronavirüs Sendromu ve Etkileri

Önceden pazartesi günü olduğunda, insanları Pazartesi Sendromu ele geçirirdi. Hafta sonunun rehaveti insanların üzerine çöker, pazartesi günü olduğunda istemeye istemeye işe giderlerdi. Şimdi ise pazartesi sendromunu mumla arar olduk. İnsanları daha kötü etkileyen bir sendrom ortaya çıktı. Koronavirüs sendromu ve buna bağlı özellikle çocuklarda görülen Kawasaki Sendromu.

Koronavirüs sendromu bir çeşit Akut Stres Bozukluğu. Uykusuzluk, yüksek kaygı, panik atak, sürekli olarak yemek yemek belirtileri arasında. Koronavirüs döneminde sürekli olarak evde kal çağrıları yapılıyor. Bu sadece bizim için değil tüm dünya için geçerli.

Koronavirüs, insanlarda sendromun yanında, depresyon, kalabalık alana çıkamama korkusu olan agorafobi, kapalı alan korkusu olan klostrofobi, anksiyete, panik bozukluk, takıntı hastalığı olan obsesif kompülsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kişi, korku nöbetleri geçirebilir.

Kawasaki Sendromu 

İtalya, İngiltere, Fransa ve İspanya’da ortaya çıktı Kawasaki Sendromu. Hastalık sonucu yoğun bakıma alınan 9 yaşın altındaki çocuklarda ortaya çıkan sendromun henüz Türkiye’de kayıtlı bir vakası yok. Kalbin zayıflaması, sindirim kaynaklı şikâyetler ve ateş çocuklarda görülmeye başlandı. Bu konuda iyi haber ise Kawasaki Sendromu tedavisi var ve çocuklarda kalıcı hasara neden olmuyor.

Koronavirüsün Psikolojiye Etkileri

Koronavirüs, ilk ortaya çıktığı andan beri insanları hem fiziksel hem de psikolojik anlamda olumsuz etkiledi. Sürekli artan hastalık haberleri, dünyada hastalanan ve ölen sayısının artması, ülkemizde her akşam açıklanan koronavirüs tablosu, sosyal medyadaki bilgi kirliliği, herkesin psikolojisini olumuz etkiledi.

Bu da Koronavirüs sendromunun pek çok kişiyi etkilemesini sağladı. Beynimiz, sürekli olarak Koronavirüs haberlerine odaklandı. Dışarı çıkmanın kısıtlanması, 65 yaş ve üstü ile 20 yaş ve altı bireylerin sokağa çıkmasının yasaklanması, sürekli evde kalmak, dışarı çıkıldığında hastalık kapılacak psikolojisi, olumsuz etkilenmelere neden oluyor.

Bu süreçte yapmamız gereken, özellikle sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine mahal vermemek, dedikoduları dinlememek, sürekli olarak Koronavirüs haberleri dinlememek ve bunları saplantı ya da takıntı haline getirmemek. Belirsizlik de psikolojiyi olumsuz etkiliyor elbette. Hastalığın henüz kanıtlanmış bir tedavisi yok. Bu da kaygıya yol açıyor. İnsanların kendilerini eve kapatması ve insanlarla görüşmeyi büyük ölçüde azaltmasından dolayı da psikoloji zedeleniyor. Koronavirüs sendromu tedavisi için çare var elbette. Eğer bu gibi durumlarla başa çıkılamıyorsa, bir psikologdan yardım almakta yarar var. Alacağınız psikolojik destek, kaygı ve korkularınızı biraz olsun hafifletecektir.

Sendromu Hissetmemek İçin Neler Yapmalısınız?

Gerek Dünya Sağlık Örgütü olsun, gerekse ülkemizdeki Bilim Kurulu olsun, insanların Koronavirüs salgını döneminde yapmaları gerenleri ve almaları gereken tedbirleri belirtmektedir. Türkiye, salgınla mücadeleyi en etkin şekilde sürdüren ülkelerden biri. Bu da biraz olsun bizleri rahatlatıyor aslında.

Sendromu hissetmemek ve kendimizi daha iyi hissetmek için neler yapabiliriz?

  • El yıkama ile ilgili tedbirleri doğru uygulamalıyız
  • Bilgi almak istediğiniz zaman, gerçek kaynaklardan bilgi almalısınız
  • Kitap okumak, film izlemek, aile ve çocuklarla kaliteli vakit geçirmek, psikolojik olarak oldukça rahatlamanızı sağlayacaktır
  • İşte çalışıyorsanız, işinizin harici kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bir hobi bulun ve ona yönelin.
  • Panik olmayın. Panik olmak hem sizi hem de yakın çevrenizi psikolojik açıdan olumsuz etkileyecektir
  • Karamsar bir dille asla düşüncelerinizi belirtmeyin. Bu sizi daha çok olumsuz etkileyecektir
  • İmkânınız varsa doğada vakit geçirin. Temiz hava almak gereklidir
  • Uykunuzu yeterli alın. Düzenli uykusu olan psikolojileri daha güçlü olmaktadır
  • İletişim önemli elbet, sevdiklerinizle iletişimde kalın ama telefonla görüşün. Onların sesini duymak hem sizi, hem de sevdiklerini rahatlatacaktır

Koronavirüs Sendromu ve İşyerleri Tedbirleri

Koronavirüs, tüm dünyada insanları evlerine hapsetti. İşyerleri kapandı. Çalışmak durumunda kalanlar ise, tedirgin olarak işe gidiyorlar. Her ne kadar yüksek tedbirler alınırsa alınsın, insanlar yeni de korku ve endişe ile işlerine gidiyorlar. Bu da psikolojilerinde bozulma sağlıyor. Sinir sistemimiz, hayatla ilgili bir tehdit algıladığı zaman hemen karşı savunmaya geçer. Ya savaşır yan saldırı konumuna geçer, ya kaçar yani ortamdan uzaklaşır ya da donar yani paralize olur. Her ne kadar işyerlerinde en iyi şekilde iyileştirmeler yapılıp, dezenfektan çalışmaları sürekli olarak yapılsa da, hala etkisi süren koronavirüs, insanların işyerlerinde huzursuz çalışmalarına neden oluyor.

İnsanların yaşadığı korku ve stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, psikolojik ve fiziksel olarak işlevlerin azalmasına neden olmaktadır. Sendromu yenmek için işe gitmeden önce neler yapmalıyız?

Her zaman öncelikli olan kişinin kendisi ve birlikte yaşadığı ailesi için gerekli tedbirleri alması olmalıdır. Maskesiz dışarı çıkılmamalı, sosyal mesafenin korunmasına özen gösterilmesi ve iş dönüşü hijyene dikkat edilmelidir. İşyerlerinde devletin de sıkı denetimi ile insanların sağlıklarının korunması amacıyla, hijyen ve dezenfektan çalışmaları yapılmaktadır. Ancak personelin evden çıkıp işe gitmesi arasındaki sürede de gerekli tedbirlerini alması önemlidir.

İşyerinde Hangi Tedbirleri Alabilirsiniz?

Koronavirüs sendromu, kişinin işyerine gittiğinde kendisini rahatsız hissetmesini sağlayacaktır. İşyerine gittiğinizde, oradaki ortamın güvenilir olduğunu gördüğünüzde, kaygı ve korkularınız bir nebze hafifleyecektir. İşyerlerinde koronavirüse karşı tedbirler alınmaktadır. Tedbirler güçlü alınır işyerlerinde ancak kendinizi psikolojik anlamda rahat hissetmek için, kendiniz için önlemler alabilirsiniz.

Bilgisayar başında çalışıyorsanız, bilgisayar klavyesini sık sık temizlemelisiniz. Masanızı sıklıkla temizleyin. Bunun için dezenfektan kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz yerlerdeki camları açarak ortamın havalandırılmasını sağlayın. Ellerinizi sık sık yıkamayı unutmayın. Kapalı ortamda bulunduğunuzdan, tek başına ofiste çalışıyorsanız gerekmedikçe maske ve eldiven kullanmayın. Gün içinde eldiven kullandığınızda, ellerinizi yıkamayı unutacağınızdan, eldiven kullanmayın.

Ellerinizi sık yıkamak gibi bir şansınız yoksa el dezenfektanınızı yanınızdan ayırmayın. Bir ofis çalışanı iseniz, sabah kahvaltınızı ve öğle yemeğinizi evde kendiniz hazırlamaya özen gösterin. Böylece yemeğiniz açısından da içiniz rahat olacaktır. Olumlu düşünün. Gerekli tedbirler alındığında ve kurallara uyulduğunda, pandeminin etkisini yitireceğini ve artık daha özgür olacağımızı unutmayın. Olumlu düşünmek, ruhsal açıdan da huzurlu olmanızı sağlayacaktır.

İŞYERLERİNİN KORONAVİRÜS SENDROMUNA KARŞI ALABİLECEĞİ ÖNLEMLER

Büyük çapta personel çalıştıran işyerlerinde, işyerleri tarafından gerekli hijyen ve temizlik önlemleri alınır. Temizlik önlemlerinin yanında çalışanların psikolojik olarak da huzurlu olmaları için önlemlerinin alınması gerekir. Büyük işyerlerinde pandemi süresince, işyeri hekimi yanında ayrıca psikologlarında görev alması gerekir. Personelin işyerine geldiğinde, içinde barındırdıkları bütün kaygı ve korkulardan arınması ve huzurlu bir şekilde çalışması, verimliliğin artmasında etkili olmaktadır. Kendilerini huzursuz hissettiklerinde alacakları psikolojik destek, Koronavirüs sendromu sürecinde bir nebze olsun rahatlamalarını sağlayacaktır.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading