image

Avukata Düşen Kredi Kartı Borcu için Ne Yapılmalıdır?

Günlük hayatımızda birçok ödemeyi gerçekleştirmek için hepimiz kredi kartımızı kullanıyoruz. Eğer kredi kartı doğru kullanılırsa gerçekten güzel bir hizmettir. Ancak ülkemizde kredi kartı kullanımı maalesef doğru şekilde yapılmadığı için birçok insan bu sisteme/bankalara olan borçlarını kapatamadıkları için borç batağına sürükleniyor. En son olarak da borçları nedeniyle evlerine / işyerlerine haciz geliyor. Haciz gelmesinin önüne geçebilmek için son çare olarak avukata ulaşan kredi kartı borcuna karşı doğru bir şekilde işlem yapmak olacaktır. Tabi bu işlemi zamanında ve doğru şekilde yaparak avukatın icra yolu aracılığı ile size haciz göndermesinin önüne geçilebilsin.

Avukat ve Kredi Kartı Borcu Anlaşması

Bankalar sundukları kredi kartının ödemesi için her ay düzenli olarak hesap/kart sahibine ekstre göndermektedir. Bu ekstre de ödenecek aylık miktar bellidir. Ancak bu borcu üç dönem üst üste ödeyemezseniz, size bu ekstre gelmeye devam edecektir. Yani 90 gün boyunca siz ile bankanız arasındaki yasal süredir. Bu süre zarfında asgari tutar borcunuz ödenirse süre sıfırlanacaktır. Tabi hiçbir ödeme yapılmazsa bankanın ilgili kurumu müşteriye 15 gün kadar süre daha tanıyarak borcun hepsini ödemesini isteyecektir. Bunun ardından bankanın kendi/anlaşmalı olduğu avukatı aracılığıyla borcun tahsili için icra dairesine başvurulacaktır. Bu noktada tabi ki son değildir. Son noktadan önce borçlu ile avukat arasında bir sözleşme imzalanabilir. Bu durumda genellikle, borcu olan kişi avukata ödeme yapmayı taahhüt eder. Tarih ve ödeme rakamlarını bildirir.

Tabi tüm bu süreç sonunda kesin bir anlaşma yapılana kadar sizin borcunuza düzenli olarak faiz işlemeye devam edilecektir. Avukat borçlu kişi ile irtibata geçerek borç hakkında onu bilgilendirecek ve isterse anlaşma yapılacağı hakkında bilgi verecektir. Tabi bu noktada unutulmaması gereken yani dikkatli olması gereken nokta borç konusunda bu son anlaşma olduğudur. Diyelim 5 bin TL faizle birlikte kredi kartı borcunuz var. 10 ay içinde ödeyeceğinizi ve aylık 500 TL’den fazla verme gücünüzün olmadığını avukata söyleyebilirsiniz. Avukat bunu kabul edecek ve icra dairesi veya icra memuru huzurunda sözleşme imzalanacaktır. Bu imzanın ardından eğer ödemelerinizde bir aksilik yaşanırsa sonunuz hapis cezası olabilir. O nedenle bu anlaşmaya dört elle sarılmanızı ve ödemelerinizi düzenli olarak yapmanızı tavsiye ederiz.

Evet borçlu olabilirsiniz, ama takdir edin ki bu parayı’da bir nevi borç aldınız. Ve aldığınız yerde çok büyük şirketler, yani bankalar. Onlarda vermiş oldukları bu borcu tahsil etmek için, birçok yönteme başvururlar.

KREDİ PUANININ DÜŞMESİ

Unutmamanızda fayda var ki; şayet kredi kartı borcunuzu zamanında ödemezseniz BKM’de (bankalararası kart merkezi) kredi puanınız düşer. Yani x bankasına borcunuz var, ama siz daha sonra z bankası ile kredi veya kredi kartı almak istiyorsunuz. Maalesef bu kolay olmayabilir. Çünkü problemli ödemelerinizden kaynaklı, tüm bankalarda eksi puana geçebilirsiniz.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading