image

Askerlik borçlanmasını bu yıl yapanlar avantajlı olacak

Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ikinci toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde yapacak. Asgari ücretle çalışan yaklaşık 7 milyon işçinin yanı sıra pek çok kesim 2021 yılında asgari ücret ne olacak sorusunun cevabını merak ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçen yıl bir işçinin aylık asgari geçim tutarını geçen yıl 2331 lira olarak belirlemişti. TÜİK’in bugünkü veya gelecek haftaki toplantısında yeni asgari geçim tutarı rakamını açıklaması bekleniyor.

Son yıllara baktığımızda asgari ücretin genellikle bir önceki yıl enflasyonunun 2 -3 puan üzerinde artırıldığını görüyoruz. Merkez Bankası son raporunda 2020 yılı enflasyon tahminini yüzde 12.1 olarak revize etti. Ancak, TÜİK’in açıkladığı kasım ayı enflasyon verilerine göre, 11 aylık dönemde enflasyon yüzde 13.19, yıllık bazda enflasyon ise yüzde 14.03 oldu.

Buna göre asgari ücret,

yüzde 13 artışla brüt 3325 TL, net 2626 TL;

yüzde 14 artışla brüt 3355 TL, net 2649 TL;

yüzde 15 artışla brüt 3384 TL, net 2672 TL,

yüzde 16 artışla brüt 3414 TL, net 2696 TL,

yüzde 17 artışla brüt 3443 TL, net 2719 TL olacak.

BORÇLANMA PRİMLERİ ARTACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu’na ( SGK) yapılan askerlik, doğum, yurt dışı borçlanması primleri asgari ücret ile bunun 7.5 katı üzerinden belirleniyor. Borçlanma yapan kişi, prime esas kazanç tutarını bu alt ve üst sınırlar içinde kendisi belirliyor. Bir günlük en düşük prim tutarı, günlük asgari ücretin yüzde 32’si oranında. Borçlanmayı bu yıl yapanlar günlük en düşük 31.39 TL prim ödemek zorunda. Prim tavanı tutarı ise günlük 235.44 TL’yi buluyor.

Borçlanmayı 31 Aralık tarihine kadar yapanlar günlük 31.39 TL ödeyecek. Borçlanmayı 1 Ocak’tan sonra yapanlar ise asgari ücrette yapılacak artışa bağlı olarak daha yüksek prim ödemek zorunda kalacaklar.

ASKERLİK BORÇLANMASI MALİYETİ NE OLACAK?

En yaygın borçlanma er ve erbaşlıkta geçen süreler ile yedek subay okulundaki süreler için yapılan askerlik borçlanması oluyor. Sigortalı çalışmaya başlamadan önce askerlik yapmış olanlar, askerlik borçlanması yaptıklarında sigorta başlangıç tarihini öne çekebiliyorlar. Böylece daha erken emekli olabiliyorlar. Bu nedenle prim günü eksiği bulunmayanlar da askerlik borçlanmasını tercih ediyor.

2020 yılında 18 ay askerlik borçlanması yapanlar 16 bin 950 lira prim ödeyerek 540 gün borçlanma yapabiliyorlar.

Aynı kişinin askerlik borçlanması maliyeti asgari ücret yüzde 15 arttığında 19 bin 493 TL’ye, yüzde 16 arttığında 19 bin 662 TL’ye, yüzde 17 arttığında ise 19 bin 831 TL’ye yükselecek.

DOĞUM BORÇLANMASI MALİYETİ NE OLACAK?

Doğum sonrası ücretsiz izin kullanan veya çalışmaya ara veren kadınlar da her bir çocuk için boşta geçen sürelerinin 2 yıla kadar olan kısmını borçlanabiliyorlar. Borçlanma hakkı üç çocuğa kadar tanınıyor. Bir kadın bu şekilde 6 yıla kadar doğum borçlanması yapabiliyor.

Doğum borçlanması normalde sigortalı çalışmaya başladıktan sonra boşta geçen süreler için yapılıyor. Ancak, staj sigortası yapmış kadınlar da staj ile normal sigortalı çalışma arasındaki dönemde doğan çocukları için borçlanma yapabiliyorlar. Staj sigortası sayesinde bu şekilde borçlanma yapan kadınların sigorta başlangıç tarihleri, borçlanma yapılan süre kadar geriye çekildiği için daha erken emeklilik hakkı elde edebiliyorlar.

2020 yıl sonuna kadar en düşük prim üzerinden borçlanma yapan kadın çalışan, bir çocuk için 720 gün borçlanma yaptığında 22 bin 600 TL, iki çocuk için borçlandığında 45 bin 201 TL, üç çocuk için borçlanma yaptığında da 67 bin 802 TL ödüyor.

Bir çocuk için yapılan doğum borçlanması maliyeti asgari ücret yüzde 15 oranında arttığında 25 bin 990 TL’ye çıkacak. Bir çocuk için yapılan doğum borçlanması maliyeti 3 bin 390 TL artacak.

YURT DIŞI BORÇLANMASINDA MALİYET ARTIŞI DAHA YÜKSEK

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ödemeleri gereken günlük prim tutarı geçen yıl yüzde 32’den yüzde 45’e çıkartılmıştı. Gurbetçiler bu yıl bir günlük borçlanma için 44.14 TL prim ödüyorlar. Gurbetçi bir evkadını 5400 gün borçlanma için bu yıl 238 bin 383 TL ödüyor. Asgari ücret yüzde 15 arttığında aynı gurbetçi 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren 274 bin 140 lira ödeyecek. Borçlanma maliyeti 35 bin 757 lira artacak.

HANGİ SÜRELER İÇİN BORÇLANMA YAPILABİLİR?

– Ücretsiz doğum izinleri,

– Sigortalı kadınların, üç çocuğa kadar, her çocuk için çalışmadıkları sürelerin 2 yıla kadar kısmı,

– Er veya erbaş olarak silâh altında veya yedek subay okulunda geçen süreler,

– Kamu görevlilerinin personel mevzuatına göre aylıksız izin süreleri,

– Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri,

– Sigortalı olmaksızın yapılan 1 yıla kadar avukatlık staj süreleri,

– Sigortalıların beraatla sonuçlanan tutukluluk veya gözaltı süreleri,

– Grev ve lokavtta geçen süreler,

– Hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri,

– Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri,

– 13 Şubat 2011 tarihinden sonra, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri,

– Sigortalı olmaksızın, 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’a göre yurt dışına gönderilenlerin, yurt dışında resmî öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim süreleri,

–Türk vatandaşlarının yurt dışı borçlanması.

leave your comment


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Uploading